Talpi szemölcsök: kezelés és okok

A talpi szemölcsök a talp bőrén vagy a lábujjak közötti redőkben kialakuló növedékek. A betegséget a humán papillomavírusok okozzák, amelyek más bőrbetegségek okozói. A patológia gyakori a különböző korcsoportokban, inkább a gyermekek körében, a gyermekek immunrendszerének elégtelensége miatt. Idővel a papulák maguktól eltűnhetnek, de a vírus egész életében a gazdaszervezetben van. A betegség gyorsan terjed, és emberről emberre terjed: a hordozók még tünetek hiányában is fertőzőek.

A talpi szemölcs vagy tövis jóindulatú pecsét a láb, lábujjak vagy kezek bőrén, amelyet keratinizált hám borít. A statisztikák szerint ez a betegség a bőrgyógyászok által felállított összes diagnózis egyharmadát teszi ki.

A szakértők nem javasolják a talpi szemölcsök önálló eltávolítását. Hosszú gyökerük van, amely mélyen behatol a bőrbe. Ha nem távolítják el teljesen, a szemölcs újra növekedni kezd.

Ezenkívül a környező szövetek károsodása gyakran hozzájárul a leánydaganatok megjelenéséhez a bőr szomszédos területein, ami mozaikcsoportok kialakulásához vezet.

Ezek a tömítések folyamatosan sérülnek, fájdalmat okozva járás közben. Egyes esetekben önmagukban áthaladnak, azonban súlyos kényelmetlenség miatt jobb hardveres módszerekkel - lézerrel, kriodestrukcióval, elektrokoagulációval vagy rádióhullámokkal - eltávolítani őket.

Érdekes tények

 • Sokkal több a humán papillomavírus hordozója, mint az, aki nem rendelkezik vele.
 • A vírusnak 118 típusa ismert, a talpi szemölcsök az 1. , 2. , 4. , 27. és 57. altípust váltják ki.
 • A betegség népszerű elnevezése a tüske (egy éles fájdalmat okozó tövissel társul).
talpi szemölcsök

A talpi szemölcsök okai

A betegség oka a humán papillomavírus (HPV). A bőrön lévő mikrotraumákon keresztül a szervezetbe jutva megtámadja a keratinocitákat, melynek eredményeként megindul azok aktív osztódása.

A vírus kontakt-háztartás útján terjed, különösen:

 • rosszul fertőtlenített pedikűr eszközök;
 • felületek öltözőkben és nyilvános medencék, szaunák és fürdők zuhanyzóiban;
 • törölközők, papucsok és egyéb általános higiéniai cikkek használata;
 • közvetlen bőrrel való érintkezés, például kézfogás.

A szakértők számos provokáló tényezőt azonosítanak, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához:

 • a láb bőrének túlzott szárazsága;
 • hyperhidrosis - túlzott izzadás;
 • keskeny, szűk cipő, amelynek viselése megsérti a bőrt;
 • bármilyen eredetű lábdeformitás (például lapos láb, ízületi gyulladás, osteoarthritis);
 • patológiák, amelyeket a láb szöveteinek alultápláltsága kísér, különösen az endokrin és a szív- és érrendszeri betegségek (alsó végtagok visszér, diabetes mellitus, érelmeszesedés);
 • tyúkszem, tyúkszem és a láb bőrének sérülései, amelyek a fertőzés bejárati kapuját jelentik.

Erős immunitás mellett a HPV nyugalmi állapotban marad. De a védelem legkisebb csökkenése is könnyen aktiválhatja.

Gyakran az általános immunitás csökkenéséhez vezet:

 • gyakori stressz;
 • krónikus túlterheltség és rendszeres pszicho-érzelmi túlterhelés;
 • hormonális gyógyszerek, antibiotikumok és immunszuppresszánsok hosszú távú alkalmazása;
 • hormonális egyensúlyhiány;
 • hibák a személyes higiéniában és a táplálkozásban.

A vírus számára a legkedvezőbb feltételek a magas páratartalom és a meleg.

Leggyakrabban a fertőzés akkor következik be, amikor mezítláb sétálnak fürdőben, szaunában, úszómedencében és öltözőjükben. Ilyen környezetben a HPV hosszú ideig gazdálkodó nélkül élhet, miközben magas virulenciát tart fenn.

A betegség tünetei

Annak ellenére, hogy a neoplazma bárhol megjelenhet a talpon, elsődleges lokalizációja a legnagyobb nyomású területek - a sarok, az ujjbegyek és a lábak.

Vizuálisan a talpi szemölcs egy kerek vagy ovális alakú kis fehéres pecsét, sima tapintású. Méretük 1-3 cm-en belül változhat. Ahogy újabb keratinizációs rétegek jelennek meg, a neoplazma érdessé válik, sárgássá válik. A körülötte lévő bőr általában nem változik.

A pecsét közepén kráterszerű mélyedés lehet. Néha sötétbarna vagy fekete pontok jelennek meg a felületén. Ennek a jelenségnek az oka a kis kapillárisok trombózisa a neoplazma felső rétegeiben.

Általában egyetlen elem van kialakítva a lábon. De csökkent immunitás vagy a vírus magas reaktivitása esetén több is lehet. Többszörös elváltozás esetén az elemek vagy fájdalmas konglomerátummá olvadnak össze, vagy egyfajta mozaikmintázatot (klasztert) alkotnak.

Néha a tömörítés magától megoldódik, de sokkal gyakrabban az állandó sérülés miatt nem tűnik el, hanem éppen ellenkezőleg, fájdalmas kényelmetlenséget okoz a betegnek járás közben.

Diagnosztika

A betegség diagnosztizálása kissé nehézkes, mivel megjelenésében a talpi szemölcs összetéveszthető a hyperkeratosis vagy kallusz területével. Csak egy tapasztalt bőrgyógyász tudja megkülönböztetni a patológiát. Mindenekelőtt a neoplazma felső rétegeinek dermatoszkópiáját és kaparását végzi.

A talpi szemölcs megkülönböztető külső jellemzői a következők:

 • a fekete pontok jelenléte a "trombózisos kapillárisok" tünete;
 • bőrmintázat hiánya a szemölcs felszínén, ami a sejtekben a DNS megváltozásával jár.

A végső diagnózis a humán papillomavírus PCR-diagnosztikájának pozitív eredményei alapján történik. A lézió mélységének tisztázása érdekében a bőr neoplazmájának ultrahangját végzik.

A diagnózis felállításakor a szakemberek megpróbálják megkülönböztetni a talpi szemölcsöket a következő patológiáktól:

 • Kukorica. Felületén papilláris minták találhatók, a fájdalom nem kompresszió során, hanem közvetlen nyomás hatására jelentkezik.
 • Keratoderma Reiter-szindrómában. A papulák ebben az esetben nagyobbak, inkább kúposak, mint laposak. Mindegyik pecsét körül a bőr hiperémiás és gyulladt.
 • Palmar-plantaris szifilisz. A másodlagos szifilisz késői megnyilvánulása. Több karakterben és fájdalommentességben különböznek. Gyűrűk vagy ívek formájában elrendezve. A végső diagnózist a szifilisz RPR-tesztjének pozitív eredményei igazolják.

Egyes esetekben a betegnek konzultálnia kell más szakemberekkel - podológussal és dermato-onkológussal (ha fennáll a rosszindulatú folyamat gyanúja).

Kezelés

A kezelés módját az orvos választja ki. Ugyanakkor figyelembe veszi a neoplazma méretét, gyökerének helyét és hosszát. A kezelési rend a betegség stádiumától függ.

Kezelés a betegség kezdeti szakaszában

A patológia kezdetén, amikor a szemölcs gyökere kicsi, és a keratinizált hámréteg még vékony, elegendő a konzervatív terápia. Lényege a keratolitikumok, nekrotikus és vírusellenes szerek kombinációjában rejlik.

A gyógyszerek alkalmazása előtt a lézió bőrét megfelelően elő kell készíteni. Ez megkönnyíti a hatóanyagok bejutását és növeli a kezelés hatékonyságát. A műveletek sorrendje a páciens számára a következő:

 • a bőr gőzölése meleg vízben;
 • a felső stratum corneum gondos eltávolítása habkővel;
 • a bőr alapos kiszáradása az elváltozásban;
 • okkluzív kötszer alkalmazása keratolitikus szerrel, például szalicilsavval.

Mozaikfürt esetén, ha az érintett terület meglehetősen kiterjedt, jobb, ha kötés helyett 40%-os szalicilsavval átitatott tapaszt használunk.

Ez a konzervatív kezelési módszer gyorsan megszünteti a fájdalmat, mivel egy eljárással nagy mennyiségű keratin eltávolítható. Amellett, hogy hatékony, ez a módszer fájdalommentes és hegesedésmentes. A keratolitikumokkal végzett konzervatív terápia hátrányai az eljárások rendszeressége és a kezelés időtartama, amely több hétig vagy akár hónapig is eltarthat. Ezenkívül ez a módszer csak a betegség kezdeti szakaszában hatásos.

fotó egy talpi szemölcsről

Gyógyszerek talpi szemölcsök ellen

Ezenkívül a keratolitikumokkal végzett kezelés után speciális készítményeket használnak, amelyek vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, vagy külsőleg alkalmazva cauterizáló hatásúak. Az ilyen alapok összetétele szükségszerűen tartalmaz lúgokat vagy savakat.

 • Sötét olajos folyadék külső használatra. Csak felnőttek használhatják. Az eszköz elősegíti a szöveti nekrózist, ezért csak kesztyűben és szigorúan a lézión szabad alkalmazni. A környező szövetek védelme érdekében a kóros pecsét körüli bőrt először krémmel kell bekenni.
 • Megoldás külső használatra. Erős cauterizáló hatása van, szöveti nekrózist okoz.
 • Meglehetősen enyhe hatású kauterizáló gyógyszer. Nem okoz súlyos égési sérüléseket és hegesedést.
 • A legújabb generációs vírusellenes gyógyszer növényi alapú. Hatékonyan hat mind a bőr felszínén, mind a dermisz mélyebb rétegeiben.
 • Cauterizáló tulajdonságokkal rendelkező citosztatikus, szöveti nekrózist eredményez.

A citosztatikus gyógyszerek alkalmazása a konzervatív kezelés másik módja. A leggyakrabban használt 5-fluorouracil alapú gyógyszerek. Ez a vegyület gátolja a sejtosztódást a DNS szintézis blokkolásával.

A patológia kezelése a második szakaszban

A második szakaszban a neoplazma teljes eltávolítását célzó hardveres módszerekhez folyamodnak, ami a legoptimálisabb és leghatékonyabb kezelési módszer. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 • Elektrokoaguláció. Az elektromos áram hatása a koagulációs hurkon keresztül. Akkor használják, ha a tüske gyökere nem mély. Ellenkező esetben hegképződés lehetséges. A beavatkozás után a szemölcs helyén kéreg jelenik meg, amely 7-10 nap múlva magától leesik.
 • Kriodestrukció. Talpi szemölcsök eltávolítása folyékony nitrogénnel -196°C-on. Az eredmények az orvos professzionalizmusától függenek. A túl mély expozíció heg kialakulásához, a felületes - a betegség visszaeséséhez vezet. Az expozíció helyén először bőrpír jelenik meg, fokozatosan kis buborék képződik savós vagy vérzéses tartalommal. Egy hét után kiszárad. A helyén kéreg képződik. Körülbelül két hét után magától leesik.
 • Lézeres eltávolítás (szén-dioxid, erbium vagy pulzáló festékek). "Aranystandard". A szövet rétegenkénti kauterizálása, melynek köszönhetően a szakember az eljárás során beállíthatja az expozíció mélységét. Kiváló kozmetikai eredményekkel rendelkezik, fájdalommentes és néhány napon belül gyógyul. Az expozíció helyén azonnal kéreg képződik, amely néhány nap múlva eltűnik.
 • rádióhullámos módszer. Eltávolítás rádiókéssel - egy speciális elektróda, amely nagyfrekvenciás hullámokat bocsát ki. A korábbi esetekhez hasonlóan kéreg képződik az expozíció fókuszában.

Bármilyen hardveres módszer alkalmazásakor soha nem következik be vérzés, mivel az expozíció pillanatában ezek mindegyike kauterizálja az ereket. Ráadásul a vírus nem jut be a véráramba, vagyis nem áll fenn a gyermekkori elváltozások kialakulásának veszélye.

A szemölcs eltávolítása utáni sebkezelés alapvető követelményei (módszertől függetlenül):

 • ne nedvesítse több napig;
 • ne törje meg a kéregeket, ne nyissa ki a hólyagokat (kriodestrukció után);
 • ne kezelje semmilyen kozmetikai ápolószerrel és gyógyszerrel, kivéve az antiszeptikumokat;
 • ne ragasszon ragasztószalaggal, hanem szükség esetén laza steril kötést alkalmazzon;
 • kerülje a hely besugárzását;
 • ne látogassanak szaunát, fürdőt, uszodát egy-két hónapig.

Ha a seb begyullad vagy hosszabb ideig nem gyógyul, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A betegség kezelése a harmadik szakaszban (előrehaladott esetekben)

Amikor a neoplazma elég nagy méretet ért el, csak műtéti úton távolítják el. A szemölcsöt helyi érzéstelenítésben, szikével vágják ki. Gyakran heg marad a helyén.

Különös figyelmet kell fordítani a diabetes mellitusban szenvedő betegekre. Esetükben a terápiát csak akut indikációk szerint végezzük. Ebben az esetben óvatos, alacsony traumás beavatkozásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Minden betegnek emlékeznie kell arra, hogy a talpi szemölcsök önkezelése nem éri meg. Mindenesetre szakemberrel való konzultációra van szükség, aki a betegség stádiumának megfelelően választja ki a terápiát.

Talpi szemölcsök gyermekeknél

baba talpi szemölcsök

A talpi szemölcsök gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél, mint felnőtteknél. Ennek oka a nem teljesen megerősített immunitás. A betegség provokáló tényezői és klinikai megnyilvánulásai nem különböznek a felnőttek patológiájának lefolyásától. A terápiában azonban vannak különbségek. A gyermek talpi szemölcse felelős megközelítést igényel.

Egyes hazai szakértők azt tanácsolják, hogy várjon körülbelül másfél évet, amíg a neoplazma magától megszűnik, teljesen megfeledkezve arról, hogy a baba fájdalmat érezhet járás közben, ami viszont pszichés kényelmetlenséget vált ki.

Ugyanakkor nem szabad kísérletezni a hagyományos orvoslás receptjeivel, mivel sok növény allergiás reakciót válthat ki. Szintén nem ajánlott a gyógyszertárban önállóan kiválasztani a gyógyszereket, mivel nem mindegyik alkalmas gyermekkori használatra.

Gyermekeknél a talpi szemölcsök kezelését a legjobb szakemberre bízni. Csak a vizsgálat után ő tudja majd javasolni a legjobb módszert a tüske megszabadulására. A gyermekek hardveres módszerei közül a kriodestrukció és a lézerterápia a legalkalmasabb, a radiokoagulációt és az elektrokoagulációt ritkábban alkalmazzák. A sebészeti kimetszés csak idősebb gyermekeknél és helyi érzéstelenítésben történik.

A gyermek talpi szemölcsének helyi kezelése mellett vírusellenes gyógyszerek szedése és az immunrendszer erősítése szükséges. Ebben segítenek a vitamin-ásványi komplexek és az immunstimulánsok. Az összes gyógyszer adagját csak az orvos választja ki, figyelembe véve a gyermek korát és a gerinc állapotát.

A nehezen eltávolítható szemölcsök kezelésének jellemzői

Néha a pomerániaiak folyamatosan kiújulnak, függetlenül attól, hogy mennyit távolítottak el, és nem számít, milyen kezelési módszert alkalmaznak. Ilyen esetekben meg kell találni a helyi vagy általános immunitás csökkenésének okát, és meg kell választani az immunterápia típusát:

 • fokális - vírusellenes szerek (interferon) injekciója, a szemölcs kezelése imikimodon alapuló krémekkel, amely immunválaszt módosító szer;
 • általános - tartós lefolyású mozaikklaszterhez javallt, nem specifikus vírusellenes hatással rendelkező immunstimuláns gyógyszereket használnak.

A kezelés módját kizárólag szakember választja ki, de az általános immunterápiát ritkán alkalmazzák.

A talpi szemölcs rosszindulatú daganattá alakulhat?

A betegség jóindulatú. A gerinc nagyon ritkán és csak traumás tényezők jelenlétében malignus:

 • gyakori kísérletek a neoplazma önálló eltávolítására;
 • szakképzetlen és nem hatékony kezelés bőrgyógyász által;
 • a felhalmozódás rendszeres traumatizálása;
 • a lézió túlzott besugárzása.

A rosszindulatú átalakulás jelei a következők:

 • hosszan gyógyuló seb;
 • gyakori vérzés;
 • a szemölcs gyors növekedése;
 • hiperémia és viszketés az elváltozásban;
 • a neoplazma színének és szerkezetének megváltozása.

Annak érdekében, hogy ne aggódjon állandóan a szemölcs miatt, a legegyszerűbb egyszer s mindenkorra eltávolítani.

Megelőzés

Az elsődleges megelőzés a szervezet humán papillomavírussal való fertőzésének megelőzése, és számos szabályból áll:

 • a személyes higiénia betartása és a láb bőrén a legkisebb sérülések kezelése;
 • a lábak hyperhidrosisának kezelése;
 • gondos lábápolás (pedikűr, peeling) és speciális termékek rendszeres használata - hidratáló, lágyító krémek és gyógyfürdők;
 • zárt cipő viselése nyilvános fürdőben, szaunában, uszodában stb. ;
 • minden olyan dolog (például zokni, törölköző) gondos feldolgozása, amely érintkezésbe került a tüskével;
 • kényelmes cipő vásárlása mindennapi viselethez, lehetőleg természetes anyagból (a hyperhidrosis kialakulásának megelőzésére).

Ezenkívül folyamatosan erősíteni kell az immunrendszert. Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a keményedés, a sportolás nemcsak az általános állapotra lesz pozitív hatással, hanem növeli a szervezet védekezőképességét is.

A másodlagos megelőzés a betegség kiújulásának megelőzése. Vírusellenes és immunmoduláló szerek bevételéből áll.

Történet: Hogyan gyógyítottam meg a talpi szemölcsöt?

A tüske váratlanul megjelent. Inkább először nem vettem észre, érzéketlenségnek vettem, és csak habkővel próbáltam eltávolítani. Idővel kényelmetlenséget és fájdalmat kezdtem érezni járás közben. Elmentem bőrgyógyászhoz és csináltam egy csomó tesztet. A diagnózis felzaklatott: talpi szemölcs. Azt hallottam, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőle. Akár lézerrel is, még fagyással is - úgyis előbb-utóbb újra előjön. A bőrgyógyász azt mondta, hogy mivel rendszeresen eltávolítottam a felső réteget, nem engedem, hogy megnőjön, lehet próbálkozni vegyszerekkel. És csak akkor, ha hatástalannak bizonyulnak, radikális módon kell eltávolításhoz folyamodnia. A betegséget fagyasztó gyógyszer segítségével sikerült legyőzni. Ha Isten úgy akarja, nem lesz visszaesés. Az orvos most azt tanácsolta, hogy tartsam meg az immunitást, hogy ne jelenjenek meg újra a tüskék.